Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tündérkonyha

2008.01.18

Gombapörkölt
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, pirospaprika, 2 dl
tejföl, 1 evőkanál liszt.

A gombát elválasztjuk a tönkjétől, a gombafejeket meghámozzuk, majd a tönkjével
együtt megmossuk és az egészet vékony szeletekre vágjuk. Egy edénybe olajat
öntünk és 2 percig 500 W-on melegítjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk
és 3 percig 500 W-on pároljuk benne. A gombát az edénybe tesszük,
megfűszerezzük és 10 percig 500 W-on pároljuk. A tejfölt a liszttel elkeverjük,
a gombára öntjük, majd az egészet alaposan összekeverve 3 percig 500 W-on
főzzük. Párolt rizzsel, főtt tésztával vagy galuskával tálaljuk.


 

Töltött paprika
Hozzávalók:
4 db tölteni való paprika, 30 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg
főtt rizs, 1 db tojás, 15 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, cukor, só, bors.

Egy edénybe olajat öntünk, majd 2 percig 500 W-on melegítjük. A hagymát
megtisztítjuk, apróra vágva az olajba tesszük és 3 percig 500 W-on pároljuk. A
rizst és a hagymát az olajba tesszük, majd 2 percig 500 W-on pirítjuk. A
sütőből kivéve összekeverjük a darált hússal, a tojással és a fűszerekkel. A
paprikákat alaposan megmossuk, magházukat és ereiket kivágjuk, majd az előbb
elkészített töltelékkel megtöltjük. A paprikákat egy tálba helyezzük, a
paradicsompürét fél dl vízzel meg cukorral összekeverjük, majd leöntjük vele a
paprikákat. Lefedjük és 10 percig 500 W-on főzzük. A sütőből kivéve a
paprikákat átrendezzük, megforgatjuk és újabb 10 percig 500 W-on főzzük.



 



Rántott sajt vegyeskörettel
Hozzávalók (4 személy részére):

-sajt 0,40 kg
-só 0,02 kg
-liszt 0,04 kg
-tojás 4 db
-zsemlemorzsa 0,10 kg
-étolaj 3 dl
-rizs 0,10 kg
-burgonya 0,10 kg

Elkészítés módja:

A sajtszeletet megforgatjuk a lisztben-, tojásban-, zsemlemorzsában, és forró olajban sütjük. Majd a megfőzött rizzsel, és megsütött burgonyával tálaljuk.

Jó tanács: a sajtot kétszer panírozzuk (forgatjuk) be mert ez esetben nem fog kifolyni.

Jó étvágyat kíván a Fekete Bárány Étterem Szeged, Kossuth L. sgt. 5.

Zöldséges rizottó
Hozzávalók (4 személyre): 2 zöldségleveskocka, 2 sárga húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg rizs, 25 dkg cukkíni, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, fél teáskanál őrölt kardámom

Előkészítése: A leveskockát 1 liter vízben feloldjuk. A paprikát félbevágjuk, kicsumázzuk, kierezzük, majd vékony csíkokra vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, és karikákra szeljük. A rizst alaposan megmossuk. A cukkínit megmossuk és héjastul ujjnyi vastag szeletekre, vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és összetörjük. Elkészítése: 1. A paprikát az olaj felén kevergetve 3-4 percig pároljuk, majd szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük. 2. A hagymát a serpenyőbe tesszük, és lassú tűzön megpároljuk. A rizst beleöntjük, erős tűzön 2-3 percig kevergetjük. A húsleves negyed részét ráöntjük, és 5 percig forraljuk. 3. A maradék levest apránként ráöntjük, és fedő alatt, lassú tűzön az egészet puhára főzzük, majd a kardámommal és a fokhagymával ízesítjük. 4. Közben másik edényben a cukkíni szeletek mindkét oldalát a maradék olajon megsütjük. 5. A cukkínit és a paprikát a rizzsel összekeverjük, borsot őrölünk rá, és még 5 percig a tűzön hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek (Akkor jó, ha a rizs a nedvességet teljesen magába szívta.) Forrón tálaljuk.

 

Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 3 tyúk combból készült csirkepaprikás, 2 d1 tejföl

A paprikásból kiemeljük a combokat, a borét eltávolítjuk, kicsontozzuk és a húst, nagyon apróra vagdaljuk. Két evőkanálnyi tejföllel és annyi paprikás szafttal kevertük össze hogy jól kenhető masszát kapjunk. A palacsintákra simítjuk a húsos tölteléket és egyenként fölcsavarjuk. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük a megtöltőd palacsintákat, a paprikás szafttal és a többi tejföllel meglocsoljuk. Forró sütőbe téve 200 C-on 8-20 perc alatt átforrósítjuk. Azon melegében adjuk asztalra, külön tálkára kínálhatunk mellé még tejfölt. Készíthetjük darált sertéshúsból is, vagy bármilyen másféle húsból készült maradék paprikásból.

Cserepes paprikás krumpli (római tálban)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 pár virsli, 1 púpozott teáskanál Vegeta, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál lecsöpögtetett paradicsompaprika - saláta (savanyúság), 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só. Mindent bele!

 

Texasi zöldborsós egytál
Hozzávalók: 3/4 kg burgonya, fél kg friss vagy mirelit zöldborsó, fél fej fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 teáskanál olaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál curry, 1 kávéskanál őrölt bors, vegeta.

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, kettévágjuk, és keskeny csíkokra metéljük. A hagymát felkockázzuk, fedő nélkül pároljuk az olajban, amíg kicsit meg nem pirul (kb. 15 perc). Ekkor rátesszük a zöldborsót, a zúzott fokhagymát és az ízesítőket, majd fedő alatt, 1 dl vízzel puhára pároljuk (kb. 15 perc).

 

Tavaszi egytál
1 kg újburgonya, 2 csomó újhagyma, 1 csokor új sárgarépa, petrezselyemzöld, 1 marék zöldborsó, 1 db új karalábé, 5 dkg füstölt szalonna, 2 pár virsli, só, bors, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt trappista vagy egyéb sajt.

A burgonyát és a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. Az újhagymát (zöldjével együtt) 2 centis darabokra, a zöldségeket, pedig metéltre vágjuk. A virslit lebőrözzük és elkarikázzuk. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágva egy tűzálló tálban kisütjük, ráöntjük a burgonyát és a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, majd gyakori kevergetés mellett, pár percnyi pirítás után aláöntünk 1 deci vizet (vagy húslét), beletesszük a virslit, és a tálat lefedjük. A forró sütőbe téve 25 percig pároljuk, majd a tál tetejét levesszük, és a burgonyára öntjük a megsózott tejfölt. Fedetlenül pirítjuk felső lángon néhány percig. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal.

 

Sorciére-tál (boszorkánytál)
Hozzávalók: 80 dkg marhafelsál, 3 szál sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradi­csomszósz, 8 dkg liszt, 3 dl vörösbor, 6 dl víz, 1-2 babérlevél, néhány szem feketebors, kakukkfű, 4 szem kockacukor, 1 evőkanál áfonyalekvár, 3 evőkanál olaj, só.

A felszeletelt és megsózott húst a forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. A hússzeleteket egy tálra tesszük. A maradék olajban felolvasztjuk, és világosbarnára pirítjuk a kockacukrot, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és hagymát, a zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, szemes borsot, s ha színük aranysárga, behintjük liszttel, és addig keverjük, míg világosbarna nem lesz. Beletesszük a paradicsompürét, felengedjük a borral és a vízzel. Amikor felforrt, belerakjuk a húst, az áfonyaízt, és lefödve a sütőben puhára pároljuk. A húst tálalótálra rakjuk, a mártást turmixgépben áttörjük, utána a hús tetejére öntjük.

 

Simonfai egytál

Hozzávalók: 10 személyre 90 dkg marhahátszín, 1,6 kg sertéskaraj, 30 dkg kolozsvári szalonna, 3 db tojás, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg fehér v. zöldpaprika, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 1,5 kg burgonya, só, bors, olaj, fűszerpaprika .

Elkészítés: A hátszínből és a karajból szeleteket vágunk, a szalonnából kakastaréjt készítünk. Az egyik karajszeletet bepanírozzuk, megsütjük, a többi szeletet roston készítjük el. Sült burgonyával, lecsóval tálaljuk, kakastaréjjal díszítjük.

 

Pulykahúsos egytál
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 50 dkg pulykahús (én pulykacomb apróhúst szoktam használni), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, 1 csokor petrezselyemzöld 1 ek. pirospaprika, 1 ek. paradicsomszósz (esetleg ketchup), 1 dl tejföl 2 tojás + 1 tojássárgája (3 tojás), 1 csipet chili, margarin a forma kikenéséhez só, fekete bors.

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, és héjastól sós vízben nem teljesen puhára megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A pulykahúst megmossuk, szárazra töröljük, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Elkészítés: 1. Az olajat serpenyőben felmelegítjük, és a húst a hagymával együtt szép pirosra sütjük. Megszórjuk sóval, borssal, a fokhagymával, petrezselyemmel és paprikával. (Ajánlhatom még a majoránna, kakukkfű, oregánó, rozmaring négyest, amit paradicsomos kajaknál szoktam használni) Hirtelen erős tűzön megpirítjuk, közben rátesszük a paradicsompürét is. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel felengedhetjük. A lényeg, hogy a végen sűrű legyen. 2. A tűzálló tálba egy réteg burgonyát teszünk, gyengéden sózzuk, borsozzuk, ráterítünk egy sor pulykahúst, majd ismét burgonyát stb. A tetejére burgonya kerüljön. 3. A tejszint, a tejfölt, a tojást, a tojássárgáját, a csipet chilit jól összekeverjük, és ezzel a mártással leöntjük a burgonyát. 4. A sütőben kb. 35 percig szép aranybarnára sütjük. Forrón friss salátával, savanyúsággal tálaljuk.

Pásztortarhonya
Hozzávalók: 25 dkg füstölt kolbász, 50 dkg tarhonya, 15 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 burgonya, 2 paradicsom, füstölt húsleveskocka, só.

A bográcsban kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, beletesszük a hagymát, és pirítjuk. Hozzáadjuk a tarhonyát, keverés közben megpirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, felöntjük a tarhonya térfogata kétszeresének megfelelő vízzel. Sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát. Ezután már csak rázogatjuk a bográcsot. Beletesszük a kockára vágott burgonyát, a felkarikázott kolbászt, a darabokra vágott paradicsomot. Készre főzzük.

Musszaka
Hozzávalók (6 szelethez): 40 dkg padlizsán, só, őrölt bors, 50 dkg burgonya, 5 evőkanál (lehetőleg) olívaolaj, 1 szál friss (vagy fél kiskanálnyi szárított) rozmaring 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg darált hús, 1-1 kiskanalnyi friss (vagy fél kiskanálnyi szárított) kakukkfű meg zsályalevél, késhegynyi Cayenne bors, 50 dkg paradicsom, 4 tojás, 2 dl tej.

A megmosott padlizsánt három milliméter vastag szeletekre vágjuk, besózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Közben a burgonyát meghámozzuk, majd a padlizsánhoz hasonlóan felszeleteljük. 1 evőkanál olajjal kikent kisebb tepsibe terítjük, sóval, őrölt borssal és az apróra vágott rozmaring felével megszórjuk. A közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (220 °C) a sütőben 35-40 percig sütjük. Közben a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. A darált húst hozzáadjuk, enyhén megsózzuk, apróra vágott kakukkfűvel, zsályalevéllel meg késhegynyi Cayenne borssal fűszerezzük. Kevergetve fehéredésig sütjük, végül egyenletesen a burgonya tetejére simítjuk. A padlizsán levét egy kissé kinyomkodjuk, majd a maradék olajon a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, félbevágjuk, a magot kikaparjuk, húsát cikkekre vágjuk. A megpirított padlizsánszeletekkel felváltva a húsra fektetjük. Közepesnél kissé erősebb lánggal meg 15 percig sütjük. A félig sült musszakát sóval, őrölt borssal, a maradék rozmaringgal meghintjük. A tojásokat a tejjel simára keverjük és a tetejére öntjük. A sütőbe visszatoljuk, majd változatlan erősségű lánggal további 20 percig sütjük. Jó tanácsok: A musszakát az eredeti recept szerint jó, ha bárányhúsból készítjük. Amikor olcsó a padlizsán, a burgonya helyett ezzel bélelhetjük ki a tepsit. A vegetáriánusok a darált húst kb. 15 dkg szójagranulátummal helyettesíthetik. A félig kész muszaka sütésre alkalmas tálban lefagyasztható (legjobb az alufóliatálca). Felengedés után a tejes tojással nyakonöntve "frissen" süthetjük meg. A tojást reszelt sajttal meg tejföllel is gazdagíthatjuk. Akkor igazán finom, ha a tejes tojás a padlizsánt teljesen ellepi. Ekkor szinte ebben sül meg és nem szárad ki. Van, ahol párolt gombát is rétegeznek bele.

 

Minestrone
Hozzávalók: 10 dkg füstölt császár szalonna, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 1 db zellergumó zölddel együtt, 1/2 kelkáposzta, 2 db karalábé, 15 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsomszósz, 1, 5 liter húsleves (kockából), 1 dl száraz fehérbor, 10 dkg karikatészta, morzsolt kakukkfű, babérlevél, őrölt fekete bors.

A megtisztított, megmosott zöldségeket finom metéltre vágjuk. A császár szalonnát kisebb kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk. A szalonnát lábosba tesszük, kiolvasztjuk a zsírját. Hozzáadjuk a hagymát, a szeletelt és metéltre vágott zöldségeket. Sózzuk, őrölt fehérborsot, sűrített paradicsomot, petrezselyem és zellerzőldet finomra vágva, morzsolt kakukkfüvet és babérlevelet adunk hozzá. Lassú tűzön pároljuk, majd felengedjük húslevessel és hozzáadjuk a tésztát. A főzés befejezése előtt borral ízesítjük. Együtt készre főzzük. Tálaláskor reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.

Magyaros egytál
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 1 pár debreceni kolbász, 1,2 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz pritamin, 10 deka császárszalonna, 2 evőkanál olaj, só, őrölt pirospaprika, fekete bors, szurokfű, rozmaring, 1 húsleveskocka.

Elkészítése: A császárhúst csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk, és a zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és zöldpaprikát. Beletesszük a kockára vágott húst és a paradicsomokat, víz hozzáadásával 30 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a szétnyomott fokhagymát, a pritamin, a leveskockát, a meghámozott és nagy kockára vágott krumplit, a felkarikázott szafaládét, az olajat. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1 evőkanál édes és erős paprikával, 1-1 késhegynyivel a fűszerekből. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt. Kis lángon, letakarva, addig főzzük, amíg a krumpli megfő (ne legyen túl puha). Tálalás: A legjobb kovászos uborkával, de bármilyen savanyúságot adhatunk mellé.

LECSÓS CSIRKE MÉRŐ MÓDRA (EGYTÁLÉTEL)
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú egész csirke, 25 dkg gomba, 1 1/4 kg vastag húsú, színes zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 csípős paprika, 1 evőkanál pirospaprika, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A megtisztított csirkét feldarabolom és megsózom. A zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és vastag szeletekre vágom. A paradicsomot lehéjazom és felszeletelem. A gombát tisztítás után szeletekre vágom. Az apróra vágott füstölt szalonna zsírját kisütöm, majd üvegesre pirítom rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. A hagymára dobom a csirkedarabokat, és erős lángon mindkét oldalán lepirítom, ezután ráteszem a gombát és belekeverem a pirospaprikát. Jól megsózom, megszórom a borssal, majd hozzáadom a zöldpaprikát és fedő alatt, takaréklángon párolni kezdem (ez alatt a lábost gyakran rázogatom). Közben a tisztított, zúzott fokhagymával, a nagyon vékony karikákra vágott csípős paprikával fűszerezem az ételt. A párolás végén belekeverem a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet és a tejfölt. Ezzel is felforralom. Kovászos uborkával kínálom.

 

Egytálétel savanyú káposztából (4 adag)
300 g burgonya, 80 g debreceni kolbász (ha van ilyesmi, vagy valami hasonló) 10 g vöröshagyma, 250 g konzervbab, 350 g savanyú káposzta, 1000 ml húsleves

A kolbászt apróra vágni és egy edényben nagyon pici olajon megpirítani. A liter vizet hozzáönteni és a húsleveskockát hozzáadni. Az apróra vágott burgonyát, a lecsöpögtetett savanyú káposztát az apróra vágott hagymát és a babot hozzáadni és az egészet 20 percig párolni.

Burgonya egytál
Hozzávalók: l kg burgonya, 3o dkg főtt tarja, 2 vöröshagyma, 10 dkg margarin, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista vagy más sajt, só, pirospaprika, szerecsendió.

A megtisztított burgonyát és hagymát felkarikázzuk, s egy kivajazott tűzálló tálba a hússzeletekkel felváltva rétegesen lerakjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, s a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét. A keveréket a rétegekre öntjük, tetejére rászórjuk a maradék sajtot, s pirosra sütjük.

 

ASZTALI KÍSÉRTÉS
Hozzávalók: 8 közepes burgonya 10 dkg trappista vagy más kemény sajt 1 evőkanál vaj 30 dkg sonka 1 nagy vöröshagyma 2 dl tej 20 dkg sonkás krémsajt.

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és hagyjuk hűlni. A sajtot lereszeljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A sonkát, a krumplit és a hagymát csíkokra vágjuk, egyenletesen tűzálló tálba rétegezzük, és leöntjük a sajtkrémes a tej keverékével. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Virslis tarhonya
Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka

Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a tarhonyát pirítsd addig, amíg a tarhonya kissé barna nem lesz. Ekkor rakd bele a közepes méretűre vágott krumplit. Keverd össze, majd szórj rá ízlés szerint paprikát, és megint keverd össze. Öntsd fel bőven vízzel, majd tedd bele a szeletekre vágott virslit, és a leveskockát. Ezután az egészet főzd, amíg a tarhonya meg nem puhul. Elképzelhető, hogy néha kell egy kis vizet utánatölteni.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bagira@tvnetwork.hu

(Sajti Valéria, 2010.02.11 12:24)

Nem az étellel kapcsolatban szeretnék reagálni, hanem az épp aktuális menű felől szeretnénk érdeklődni, miért nincs fent a honlapjukon? Sokban könnyítené a vendégek dolgát.
Köszönöm
:-)